Īsa banku vēsture

Banku iesākumi

Doma par bankām sāka jau 1,800 BC Babilonā. Augļotāji, tajās dienās aizdeva cilvēkiem. Grieķijā un Romā bankas veica aizņēmumus un noguldījumus. Viņi mainīja arī nauduTomēr ar Romas impērijas tirdzniecības sagrūšanu bankas uz laiku pazuda. Tomēr bankas sāka atdzīvoties atkal 12. un 13. gadsimtos Itālijas pilsētām Turīna un Dženova.

16. gs. vācu ģimene kuru sauca Fuggers no Augsburgas kļuva ļoti svarīgi baņķieri.

Banku pirmsākumos Anglijā

Anglijā bankas attīstījās 17. gadsimtā. Dažkārt cilvēki iegulda savu naudu ar zeltu par drošību. Zeltkaļi rakstija zīmītiapsolot maksāt noteiktu summu uz pieprasījumu. Tajā brīdī cilvēki sāka apmainīties ar šīm piezīmēm, nevis monētām, jo bija vieglāk un drošāk. Zeltkaļi sāka aizdot naudu kas bija depozītā pie viņiem par augstu procentu likmi. Viņi arī maksā procentus, lai cilvēkus kuri iegulda naudu piesaistītu  un viņu ietaupījumus.

Tomēr ne tikai privātpersonas aizņēmās naudu. Valdībām arī nepieciešams aizņemties, jo īpaši kara laikā. Valdība aizņēmās naudu no bagātiem indivīdiem un vēlāk atmaksāja to ar procentiem no nodokļiem.

Taču beigu beigās izmaksas 17. gadsimtā karojot ar Franciju bija milzīgas. 1694. gadā tika nodibināta Anglijas banka un piešķir aizdevumu valstij.

Finansistu grupa apvienojās, lai sniegtu nepieciešamo naudu, lai iestatītu bankas un valdības aizdevumu. £1.2 miljoni (milzīga summa šajās dienās). Savukārt banka saņēma 8% procentus par šo aizdevumu un to pareizi atzīmē. Anglijas bankai bija atļauts arī aizdot naudu un pirkt un pārdot zeltu.

Anglijas Bankas reizēm dēvē par Vecā lēdija Threadneedle StreetPatiesībā tas pārceltas uz Threadneedle Street, 1734. Tikmēr Skotijas banka tika dibināta 1695.

1708. gadā likums aizliedza bankām ar vairāk nekā 6 partneriem sniegt savas piezīmes. (lai gan mazās bankas varēja joprojām tā darīt). Tomēr lielākoties tikai Anglijas Banka savu darbību pārcēla uz Londonu. 18. gs. beigās daudzas mazās bankas tika dibinātas pirmās provinču pilsētiņās. Daudz ceļotāju čeki bija Anglijā 1772.

Banku krīzes nav nekas jauns. 1793. un 1825 gadā 1814-1816 gados cilvēki zaudēja uzticību un mēģināja izņemt savu naudu. Rezultāti katru reizi bija banku bankrotu vilnis.

1826. gadā likums tika grozīts, ļaujot lielām bankām ar daudziem akcionāriem formēties ārpus Londonas. Daudzas mazas bankas valstī apvienojušās par lielām bankām.

1833. gadā banknotes, ko emitējusi  Anglijas Banka veica likumīgas konkursu (tie ir jāpieņem maksājumu par parādu).